Inside Facebook's 'IKEA-style' data centre build

 

Flat pack assemblies for walls.

Facebook will build its second data centre in Northern Sweden using a new modular and lean construction methodology that will allow the social network to not only deploy capacity twice as fast as previous efforts, but also greatly reduce the amount of material used.

Announcing the news over the weekend, Facebook engineer Joel Kjellgren says the new facility will be built with using the rapid deployment data centre or RDDC concept for the first time.

Situated in the subarctic city of Luleå in northern Sweden where Facebook already has one data centre handling a large amount of its European users' computing needs, the new facility will be inspired by the techniques of Swedish furniture giant IKEA, which Kjellgren said revolutionised how furniture is designed and built.

He said he hoped the second facility would become a model for the next generation of data centres.

In the spirit of IKEA, the new data centre will use flat-pack assemblies for the walls that are panelised and made into standard modules that are easily transportable to each site.

Source: Facebook

Using identical wall panels made with off-the-shelf components allows Facebook to save time and reduce waste on site, but also to improve quality.

Facebook's data centre architect Marco Magarelli who spoke at the Australian Data Centre Strategy Summit in February last year, explains that the RDDC started life as a hack.

In 2012, the Facebook data centre strategic engineering and development team, along with lean construction experts, sat down and brainstormed a methodology to make its facilities more like a manufactured product rather than a building project.

The RDDC approach resulted in several ways to simplify and streamline data centre builds, Magarelli said.

Pre-assembled steel frames with cable trays, power buses, containment panels and lighting are installed in a factory, and provide all the services that are normally found overhead above the computer racks.

Magarelli says this modular approach allowed engineers to shrink the hot aisle width to just 910 millimetres which in turn reduced the overall data hall length by roughly 8.5 metres compared to earlier designs.

The existing facility in Luleå has a very impressive average power usage effectiveness (PUE) of 1.05, better even than the 1.08 PUE of Facebook's Prineville, Oregon, utility. Facebook aims to make its data centres as energy efficient as possible, and Luleå 2 will follow this principle, and also use renewable hydroelectric power from the Lule River running nearby.

Copyright © iTnews.com.au . All rights reserved.


Inside Facebook's 'IKEA-style' data centre build
Rendering of the new Facebook Luleå 2 data centre.
 
 
 
Top Stories
Coalition's NBN cost-benefit study finds in favour of MTM
FTTP costs too much, would take too long.
 
Telcos finally briefed on data retention details
Update: AGD offers list of data to be stored.
 
Qld Health hires short-term CIO, CTO
Ray Brown leaves after five years at IT helm.
 
 
Rendering of the new Facebook Luleå 2 data centre.
Sign up to receive iTnews email bulletins
   FOLLOW US...
Latest Comments
Polls
Which is the most prevalent cyber attack method your organisation faces?




   |   View results
Phishing and social engineering
  67%
 
Advanced persistent threats
  3%
 
Unpatched or unsupported software vulnerabilities
  12%
 
Denial of service attacks
  7%
 
Insider threats
  11%
TOTAL VOTES: 557

Vote